Study

Update Londen: IELTS toets

Ik heb het al eerder gezegd: ik ga in Londen studeren! De bedoeling is dat ik in de eerste week van januari vertrek vanuit Nederland en mijn eerste les zal, als het goed is, beginnen op 16 januari. Voordat dit allemaal echt zover is, moet er nog een hoop gebeuren. Ik ben al ingeschreven op de universiteit (University of Westminster), maar ik ben aangenomen onder één voorwaarde: ik moet de IELTS toets halen met een minimale score van 6,5 (en voor elk onderdeel minimaal een 6). De toets had ik gepland op 3 september en ik heb inmiddels de resultaten.. 

Laat ik het maar meteen zeggen:

Ik heb een gemiddelde score van 7,5 en dat betekent dus dat ik ben geslaagd!!

Ik ben ontzettend opgelucht en super blij dat ik nu eindelijk officieel ben aangenomen op de universiteit! Mijn cijfers per onderdeel zijn als volgt: luisteren: 8,5 – lezen: 7,5 – schrijven: 6,5 – spreken: 7,5.

Wat is een IELTS toets?

De afkorting IELTS staat voor International English Language Test System en het is een toets die men moet halen voor internationale studies en werk ed. In Nederland zijn 3 examenlocaties voor IELTS; Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De toets bestaat uit 4 onderdelen, namelijk luisteren, lezen, schrijven en spreken. Het luistergedeelte duurt 40 minuten, waarvan 10 minuten bestemd zijn voor het (netjes) overschrijven van je antwoorden op het juiste antwoordenblad. Daarna volgt de leestoets, bestaande uit 3 teksten met bijbehorende vragen, waarbij de richtlijn 20 minuten per tekst is. Vervolgens krijg je 2 formulieren voor de schrijftoets. Op een van de formulieren staat een grafiek/tabel o.i.d. waarover je een verhaaltje moet schrijven van minimaal 150 woorden. Het andere formulier betreft een stelling, waarover je een verhaaltje van minimaal 250 woorden moet schrijven met voor- en/of tegenargumenten. Ook voor de schrijftoets krijg je een uur de tijd en ze raden aan om na 20 minuten te beginnen aan het tweede formulier.

Na de eerste 3 onderdelen, ben je dus al bijna 3 uur verder en dan volgt nog het spreekgedeelte. Hiervoor heeft de organisatie van tevoren een planning gemaakt en het kan dus zomaar zijn dat je (net zoals ik) een van de laatste in de planning bent en dus nog minstens 4 uur moet wachten. (Gelukkig was het lekker weer!!) Het spreekgedeelte bestaat uit 3 onderdelen, het is een gesprek tussen jou en een examinator en alles wordt opgenomen. Allereerst vraagt de examinator jou jezelf voor te stellen en worden er een aantal algemene vragen gesteld. Wat mij hier opviel, is dat er niet echt wordt geluisterd naar wat je zegt. Ik vertelde bijvoorbeeld dat ik graag een eigen hotel wil later en vervolgens las de examinator de vraag: “Wat wil je later worden?” op… Beetje vreemd haha! Na de algemene vragen krijg je een formulier met een bepaald onderwerp. In mijn geval was het ‘mijn confrontatie met een wild dier’. Je krijgt 1 minuut, een blaadje en een potlood om je voor te bereiden en moet daarna 2 minuten aan een stuk door vertellen over het desbetreffende onderwerp. Tenslotte bestaat het laatste onderdeel uit vragen die betrekking hebben op wat je zojuist in die 2 minuten hebt verteld. In totaal duurt het spreekgedeelte ongeveer 15 tot 20 minuten.

Zelf heb ik de toets in Utrecht gedaan, omdat ik hem zo snel mogelijk wilde doen en dit de eerste mogelijkheid was. Let dus op: er is maar een beperkt aantal plekken per dag en locatie, dus weer er op tijd bij! Na 2 weken krijg je pas de resultaten en inschrijven gaat alleen via internet. 

Mijn ervaring

Mijn IELTS toets werd dus afgenomen in Utrecht, bij de accommodatie Aristo Utrecht. Uitstekende locatie naar mijn mening; parkeergelegenheid is er voldoende én Station Utrecht Lunetten zit er naast, er was goede wifi beschikbaar, kluisjes en een klein restaurantje.

De toets was op een zaterdag en begon al om 9 uur ’s ochtends. De eerste 3 onderdelen werden afgenomen in een grote zaal. Bij binnenkomst moest je je identificeren, een pasfoto laten maken en je spullen (op je ID/paspoort en transparant flesje water na) inleveren. De tafels waren op naam en op elke tafel lagen 2 potloden. Zoals ik net al uitlegde was ik dus rond een uur of 12 klaar met de eerste 3 onderdelen, maar moest ik daarna 4 uur wachten op mijn spreektoets! Balen, maar helaas kon het echt niet veranderd worden, dus heb ik maar genoten van het weer en even door Utrecht gelopen.

Als je je inschrijft voor de toets, krijg je een account op internet met allerlei oefenmateriaal. Hier is het duidelijk verdeeld per categorie, moeilijkheidsgraad en de antwoorden zijn ook beschikbaar. Dit heb ik dus ook veel gebruikt en ik kreeg hierdoor een goed beeld van hoe de echte toets eruit zou gaan zien. Verder heb ik de avond van tevoren ook nog een toets van EF gedaan. Deze duurde 2 uur en geeft naar eigen zeggen een resultaat dat vergelijkbaar is met IELTS. Ik was al de hele week al echt zenuwachtig, maar nadat ik goede resultaten van EF terugkreeg viel er echt een last van m’n schouders. Echt een aanrader om nog even te kijken waar je staat dus!

Op de dag zelf vond ik alles best wel meevallen, ik had het erger verwacht haha! De lees- en luistertoets waren echt goed te doen en bij het schrijven ging het naar mijn idee ook wel redelijk, toen ik er eenmaal in zat. Helaas ging het spreken niet echt lekker voor mijn gevoel, maar ik had ook niet anders verwacht. Ik was heel zenuwachtig, wist mijn 2 minuten niet voldoende te vullen en achteraf kwam ik er ook achter dat ik bepaalde werkwoorden verkeerd had vervoegd, stom.. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik er nu vanaf ben! Het is een hele opluchting en ik kan nu eindelijk met de rest van de voorbereidingen voor Londen!!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.