Travel

Vakantie naar Sam deel 2 – MS Zuiderdam

20 november stapte ik aan boord van de MS Zuiderdam; het cruise schip waarop Sam, mijn vriend, op dat moment werkzaam was. Vorige week plaatste ik al een post over de eerste paar dagen en vandaag vertel ik over de rest van de dagen op het schip. Zo komen onder anderen het Panamakanaal, Costa Rica en de dagen op zee aan bod!

Het Panamakanaal

In m’n vorige post vertelde ik al dat ik de mogelijkheid had gekregen om als ‘escort’ mee te gaan met een tour door Panama. ’s Ochtends rond een uur of half 10 moest ik me melden bij de tourleiders en kreeg ik de taak om bij een van de trappen aan boord te gaan staan om alle gasten de juiste weg te wijzen naar de tenderboten. Vervolgens mocht ik samen met mijn groep in een tender stappen die ons naar het vaste land bracht, waar een bus met gids op ons stond te wachten. Mijn taak was eigenlijk niet heel duidelijk; ik was natuurlijk geen echt personeelslid van HAL, dus gasten herkenden me ook niet, en ik had van tevoren totaal geen uitleg gekregen (op een blaadje met een paar vragen over de tour die ik moest beantwoorden na). Gelukkig hadden we een ontzettend aardige gids, kon ik gewoon achterin de bus plaatsnemen en behandelde iedereen mij even later als een normale gast. De tour zou de hele dag duren en heette ‘The best of Panama’ waarbij we met een bus én een boot zouden gaan, dus ik was echt blij dat ik zomaar mee mocht!

Eerst reden we met de bus een stuk door Panama, kregen we uitleg van de gids en stopten we bij het Panamakanaal. Hier kregen we iets langer dan een uur de tijd om rond te lopen en het kanaal van dichtbij te bekijken. Je kon naar boven lopen, volgens de gids 78 treden, en daar kon je het kanaal bekijken van bovenaf. Er werd informatie verteld en heel toevallig ging er ook net een heel groot schip door het kanaal heen, waardoor we precies konden zien hoe het werkt. Het is echt wel bijzonder om te zien, vooral ook omdat de schepen die er doorheen gaan vaak onwijs groot zijn en net de kant niet raken, maar ik vond de tijd die we hier kregen wel iets te lang en volgens mij was ik niet de enige, want we zaten op een gegeven moment allemaal op de stoeltjes onderaan te wachten.

Toen de tijd om was, reden we met de bus verder de stad Colón in. Uiteindelijk stopten we bij het Meliã hotel. Dit hotel ligt aan het water en we liepen daarom ook direct door naar de steigers. Hier stapten we met z’n allen in een boot en begonnen we aan de ‘jungle tour’. De boot stopten een paar keer langs de kant zodat we wat aapjes konden bekijken en we hebben zelfs een luiaard gezien, zo leuk!

img_0360img_0366img_0368img_0377

Na een tijdje gevaren te hebben, stopten we bij een eilandje waar een Emberá stam woont (een indianenstam). Hier kregen we een presentatie van een van de stamleden, een dansoptreden van de gehele stam, konden we zelfgemaakte spullen van ze kopen bij hun kraampjes en mochten we even rondkijken op hun terrein. In eerste instantie vond ik het super leuk om te zien, vooral de kleine kindjes zagen er onwijs schattig uit in hun traditionele, kleurrijke klederdracht. Maar ik vond het steeds nepper overkomen naarmate we langer op hun eilandje waren. Het was natuurlijk heel erg gericht op toeristen, logisch, maar dit was wel heel extreem. We waren bijna verplicht iets van ze te kopen en tijdens de presentatie werd verteld dat ze alleen hun eigen taal spreken en altijd de traditionele kleding dragen, terwijl ze later ineens allemaal Engels konden en de normale kleren te drogen hingen aan de waslijn achter hun hutjes… Haha!

Toen we met het bootje weer bij het hotel aankwamen was het inmiddels een uur of 2 en hadden we nog steeds niks gegeten, terwijl eten wel bij de tour zou zitten. We gingen terug naar de bus en iedereen ging er eigenlijk van uit dat we nog iets zouden gaan doen of misschien naar een restaurant zouden gaan. Tevergeefs helaas, want in de bus kregen we een zakje met eten (hetgeen dat erin zat moest een broodje voorstellen) en een flesje water en kregen we te horen dat dit het einde van de tour was en dat we nu in het centrum van Colón afgezet zouden worden om te kunnen shoppen of iets dergelijks, aangezien de boot pas rond een uur of half 5 in de haven zou zijn. Tijdens de rit naar Colón werd mij wel duidelijk dat ik liever niet in m’n eentje door de stad wilde gaan lopen en om mij heen hoorde ik meer mensen dit zeggen. Een paar gasten en ik besloten dan ook in de bus te blijven zitten en ons naar de terminal te laten brengen, omdat we ons niet echt op ons gemak voelden in Colón. Bij de terminal aangekomen hebben we uiteindelijk ongeveer anderhalf uur in een grote, lege ruimte met enkel stoelen en serieus maar 1 (peperdure) winkel moeten wachten tot we weer aan boord van de MS Zuiderdam konden. Nog iets komisch om te vertellen is dat we buiten de terminal een aantal stamleden van die middag tegenkwamen, die nu daar weer met hun kraampjes dingen stonden te verkopen…!

Kortom, de tour was echt wel heel leuk en interessant om te doen en ik had het niet willen inruilen met weer een middag op het schip, maar de lunch en het einde waren helaas wel erg slecht geregeld.

Costa Rica

Na Panama voer de MS Zuiderdam door naar Puerto Limón, Costa Rica. Toen we hier aankwamen had het personeel eerst een ‘general safety drill’ waar ik ook aan mee moest doen. Er klinken dan een aantal geluiden, waarna we allemaal ons zwemvest moeten aandoen, moeten verzamelen op de toegewezen plekken en deze keer zelfs in een reddingsboot of vlot moesten gaan zitten. Dit was echt een bizarre ervaring, aangezien er in een zo’n boot blijkbaar 150 mensen moeten zitten in een echt geval van nood en wij er met moeite ‘maar’ 132 in kregen! Ik kan me niet voorstellen hoe dat zal gaan wanneer de nood echt hoog is!

img-20161202-wa0021

Na de drill konden Sam en ik eindelijk het stadje in, maar helaas kan ik hier erg kort over zijn. De stad zag er heel armoedig, somber en rommelig uit en ik voelde me niet echt op m’n gemak. We wilden ergens lunchen, maar het enige dat we een beetje kenden en vertrouwden was de Pizzahut. Dus nadat we daar gegeten hadden zijn we maar weer terug naar het schip gegaan.

Dagen op zee

Na Costa Rica hadden we nog 2 dagen op zee, omdat het schip weer terugvoer naar Fort Lauderdale. Tijdens de gehele cruise heb ik me aan boord gelukkig niet hoeven vervelen. Het was ook heerlijk om overdag over het dek te lopen en te genieten van het weer en het uitzicht. ’s Avonds was af en toe wel moeilijk, omdat Sam vaak pas rond half 12 klaar was en ik ook alleen moest eten, maar overdag had ik genoeg dingen op de planning. Elke dag was er bijvoorbeeld een kookshow waar een of meerdere recepten (zie de foto’s hieronder) werden getoond en op de laatste dag heb ik ook meegedaan aan ‘Sip and Savor’ waarbij je iets te proeven krijgt met een daarbij passende wijn. De avondshows met zang, dans of komedie waren altijd erg leuk en 2 avonden heb ik gekeken naar gasten die meededen aan de karaoke en erg gelachen haha!

Le Cirque

Een van de laatste avonden was ‘Le Cirque’ in de Pinnacle Grill, het restaurant waar Sam werkte. Deze avond was het menu anders dan normaal (gebaseerd op het menu van een restaurant in New York) en ik kreeg de mogelijkheid om voor een keertje in dit restaurant te eten. Alhoewel ik in m’n eentje aan een tafeltje in de hoek zat, vond ik het echt heel leuk om mee te maken. De gerechten (zie hieronder) waren stuk voor stuk echt heerlijk en ik mocht zelfs meedoen met het wijnarrangement. Nadat ik het dessert op had, vroegen de mensen aan de tafel voor mij of ik bij ze wilde komen zitten voor de koffie en dat was onwijs gezellig. Het waren super lieve mensen en we hebben daar nog lang gezeten en gepraat!

Ik zou heel graag verder willen vertellen over de dagen na de cruise, maar dat bewaar ik voor de volgende post! Zoals altijd, bedankt voor het lezen, liken en delen en tot de volgende keer! 🙂

20161128_160929.jpg

2 reacties

  • Jose

    Leuk om dit te lezen en stom dat ik je al die dagen helemaal niet heb gezien! Had het leuk gevonden kennis met je te maken. Nog een hollandse meid tussen al die amerikaanse ouwelui ?
    Begrijp me niet verkeerd hoor, het was hoe dan ook een mooie ervaring! (Al viel Puerto Limon mij ook vies tegen)

    • Annabelle

      Hi Jose, wat grappig dat jij ook op de MS Zuiderdam zat! Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de ouwelui hoor haha en ik had het daarom inderdaad ook leuk gevonden als wij elkaar hadden gezien! Had het vast allemaal nog iets leuker gemaakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.