Lifestyle

Yoga in 40 graden?!

Ja, je leest het goed; 40 graden! Deze vorm van yoga wordt Bikram Yoga genoemd. Het is een anderhalf uur durende les die bestaat uit 26 oefeningen en 2 ademhalingsoefeningen en wordt gegeven in een ruimte van 40 graden. Een tijdje terug zag ik Wendy van Dijk uitgebreid en vooral heel enthousiast hierover praten bij RTL Late Night en dit heeft mij overgehaald om het ook een keer te proberen. Lees verder voor mijn eigen ervaringen!

Ik heb altijd al wel interesse in yoga gehad, maar het is me nooit gelukt om het vol te houden of om überhaupt een vorm van yoga te vinden die goed bij me past. Vaak genoeg hoor ik mensen die super enthousiast zijn over yoga en juist dat motiveert me om het toch te blijven proberen. Veel mensen zweren er echt bij en voelen zich door yoga fit en goed in hun vel. En dus ook Wendy van Dijk. Zij vertelde dus over Bikram Yoga en zei dat ze er enorm veel energie van krijgt en dat ze juist, wanneer ze een ontzettend lange werkdag voor de boeg heeft, ’s ochtends vroeg zo’n yoga sessie doet, om daarna de dag goed door te kunnen komen.

In eerste instantie moest ik erom lachen en zei ik ook letterlijk tegen m’n moeder dat ik dat nooit zou gaan doen, omdat ik niet goed tegen hitte kan. Maar tegen de tijd dat het interview met Wendy afgelopen was, hadden m’n moeder en ik al een yogaschool in de omgeving opgezocht die Bikram lessen gaf. Ik zat al een hele tijd niet lekker in m’n vel en Wendy had me via de televisie ervan overtuigd dat dit misschien weleens de oplossing zou zijn!

Zo gezegd, zo gedaan. Er zit een speciale Bikram yogaschool in Rotterdam en 13 juli heb ik samen met mijn moeder hier onze eerste les gevolgd. Bij deze school bieden ze een proefweek aan voor € 15,- en dan mag je zo vaak gaan als je wilt gedurende 8 dagen. De eerste les krijg je een matje én handdoek, maar daarna moet je er zelf voor zorgen of € 2,- voor een handdoek en € 1,- voor een matje betalen. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, was de avond van tevoren al nerveus dat ik de houdingen niet zou kunnen, dat ik voor schut zou staan, de verkeerde kleding aan zou hebben, het niet vol zou houden in de hitte enzovoort; genoeg om me druk over te maken dus (as always..). Maar inmiddels heb ik direct na de introductieweek een 3 maanden abonnement afgesloten en ben ik hier vorige week mee begonnen. Ik denk dus dat ik wel kan zeggen dat ik er positief over ben!

Never too old, never too bad, never too late and never too sick to start from scratch and begin again.*

Hoe verloopt zo’n les?

Toen we eenmaal waren ingeschreven, omgekleed en een plekje hadden gevonden in de ruimte, viel het allemaal wel mee. Natuurlijk, de warmte was echt even wennen en ik vond het heerlijk om nog even naar buiten te lopen, maar ik had het erger verwacht. Na een aantal minuten stil te hebben gezeten of gelegen op je mat, komt de leraar binnen en gaat iedereen staan. Je begint met een ademhalingsoefening, die ik overigens nog steeds echt vervelend vind omdat het voor mijn gevoel heel lang duurt en ik het echt moeilijk vind om me zo te concentreren op m’n ademhaling (ja, daarvoor is het dus juist bedoeld haha), en daarna ga je van start met de 26 oefeningen, waarna je afsluit met een andere ademhalingsoefening. De leraar/lerares doet zelf geen oefeningen, laat wel af en toe zien hoe het moet, en praat voornamelijk Engels.

Prepare yourself; je gaat heel veel zweten!!

Ik was er uiteraard wel van uitgegaan dat ik ging zweten, maar zoveel.. Ik wist niet eens dat het kon haha! Het klinkt misschien vies, maar het valt echt reuze mee. De ruimte stinkt totaal niet en aangezien je niet de enige bent die zweet, ben je dat eigenlijk zo vergeten en trek je je er niks meer van aan. Het is tijdens de les de bedoeling dat je alleen met hoge uitzondering de ruimte verlaat, je volledig concentreert op jezelf, gefriemel aan je kleding en haar etc. vermijdt en dat je niet door je mond ademt. Tijdens de introductieweek nam ik elke les een klein handdoekje mee om m’n gezicht mee af te doen en een flesje water, maar hier werd ik na afloop op aangesproken omdat het beide teveel afleidt tijdens de les.
Wat ik heel fijn vind, is dat het niet erg is als je een oefening (nog) niet kan. Of je nou net begint of al jaren fanatiek aan yoga doet, het maakt in deze lessen niets uit. Er zijn genoeg oefeningen waarbij je lenig moet zijn om ze op de juiste manier uit te voeren, maar de leraar geeft ook altijd aan dat het goed is om jezelf te pushen, maar dat je ook niet te ver door moet gaan om blessures te voorkomen. Het leuke hieraan is dat je houdingen die je in de allereerste les niet kon, na een paar lessen al een stuk beter kan en je hieraan echt kan zien dat je vooruitgang boekt!

Wat moet je aan?

De eerste les had ik een lange, strakke (hardloop)legging aan met een loshangend topje en een sport-bh en dit was meteen de eerste en de laatste keer. De legging was veel te warm en het topje hing veel te los en daardoor in de weg. Sindsdien draag ik dus een kort, strak broekje met een strak topje. Het wordt aangeraden om geen katoen te dragen, omdat dit zweet opneemt en heel zwaar wordt, maar echt kleding die gemaakt is van zo’n typische sportkledingstof en ‘dry-fit’ materiaal. Verder zie ik vaak in de les dat vrouwen een soort bikini aanhebben, maar persoonlijk vind ik dat voor mij nog iets te bloot, en mannen enkel een korte broek. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf het lekkerst vindt zitten, maar dit is wat ik fijn vind! Nog een tip: draag geen make-up! Het loopt geheid uit en uiterlijk is totaal onbelangrijk tijdens de lessen.

Enkele tips

 • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent als je met de les begint. Drinken tijdens de les wordt afgeraden, daarom is het noodzakelijk om vooraf genoeg te hebben gedronken. Niet het laatste uurtje voor de les ineens heel veel, want je kan eigenlijk niet gaan plassen, maar gewoon gedurende de dag (voor de les).
 • Eet tot 2 uur voor de les niks meer of als het echt niet anders kan, iets kleins.
 • Als je het even niet meer trekt tijdens de les, ga dan op je knieën zitten, houd je rug recht en adem rustig door je neus. Raak niet in paniek en denk er niet aan dat je zo snel mogelijk de ruimte wilt verlaten, maar focus je op je ademhaling.
 • Kokosnoot water na de les is echt een aanrader. Het heeft net wat meer smaak dan water en bevat de juiste stoffen die je lichaam nodig heeft na zo’n intensieve les.

Wat zijn de kosten?

Zoals ik al zei, heb ik nu een abonnement afgesloten voor 3 maanden. Als je direct in je introductieweek een abonnement afsluit krijg je korting; 10% op een leskaart of 20% op een onbeperkte kaart. Samen met m’n moeder heb ik gekozen voor een abonnement voor 3 maanden onbeperkt, ik kan hiermee dus zo vaak gaan als ik wil en de kaart gaat pas in vanaf de eerste keer dat ik weer kom na m’n introductieweek (dit was dus vorige week). Dit abonnement kost normaal € 300,-, maar ik kreeg 20% korting, dus ik heb er uiteindelijk € 240,- voor moeten betalen. Als je gemiddeld 3x per week gaat, is een les dus ongeveer € 7,-. Daarnaast heb ik zelf nog geen goede yoga mat, dus deze huur ik elke les voor € 1,- en heb ik inmiddels een geschikte handdoek gekocht voor € 26,-. Voor de overige prijzen en verschillende abonnementen verwijs ik je naar de website van de yogaschool, daar staat alles heel duidelijk uitgelegd. Een pluspunt: deze yogaschool zit ook in Den Haag en met een abonnement van een van de vestigingen kan je bij beide scholen terecht!

Voor- en nadelen van Bikram Yoga

Voor mij gelden (tot nu toe) de volgende voor- en nadelen wat Bikram Yoga betreft:

Voordelen:

 • Energie: ik krijg enorm veel energie van een les Bikram Yoga.
 • Uithoudingsvermogen: ondanks de hitte blijf ik doorgaan en probeer ik mezelf elke keer weer iets verder te krijgen met de oefeningen. Hierdoor ontwikkel ik mijn uithoudingsvermogen enorm.
 • Afvalstoffen kwijtraken: al het zweten is ook nog ergens goed voor!
 • Ik trek me altijd heel veel aan van de mening van anderen. Ik ben er altijd mee bezig hoe ik eruit zie, of m’n haar wel goed zit en m’n kleding wel leuk is, maar tijdens zo’n les moet je alles loslaten en alhoewel ik het nog niet geheel kan laten om af en toe m’n haar goed te doen en m’n topje recht te trekken, gaat het al steeds iets beter. Dit zal op den duur ook invloed op me hebben buiten de les.
 • Ook al voel ik me ziek, zwak en misselijk, gestrest of wat dan ook; tijdens zo’n les vergeet ik alle zorgen, ontspan ik optimaal en verdwijnen al m’n kwaaltjes als sneeuw voor de zon.

Nadelen:

 • Duur: het volgen van deze lessen is naar mijn idee een stuk duurder dan andere sporten en het wordt aangeraden om ook goed te investeren in de spullen zoals kleding, mat en handdoek.
 • Tijdrovend: de lessen duren anderhalf uur en met heen- en terugrijden, klaarmaken en douchen en dergelijke ben je toch al snel 2,5 à 3 uur kwijt.

Dit was dan mijn uitgebreide review over Bikram Yoga. Ondanks dat ik nu pas ongeveer 8 lessen heb gevolgd, zie ik nu al verbetering in de oefeningen, voel ik me beter, energieker en vrolijker en heb ik minder last van allerlei kwaaltjes. Ik ben heel benieuwd wat de Bikram Yoga nog met me zal doen de komende maanden en natuurlijk of ik jullie heb overtuigd om het ook een keer te gaan proberen!

*Een quote van de yogaschool, die mij laat zien dat het voor niemand onmogelijk is om er mee te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.